TIBBİ NANE YETİŞTİRİCİLİĞİ
Güncelleme tarihi: 8 Tem

Türkiye'de Tıbbi Aromatik Nane Yetiştiriciliği veya Tarımı Hakkında teknik bilgiler yer almaktadır. Tıbbi Nane nasıl yetiştirilir, ne koşullarda yetişir, tıbbi nane yetiştirmenin kazancı nedir?, Dönümde ne kadar tıbbi nane bitkisi elde edilir ve yılda kaç kere hasat yapılır gibi birçok sorunun cevabını alacağınız blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Çiftçizade olarak ülkemizde Tıbbi Nane Mentha piperita ve mentha arvensis türlerinin ekimini destekliyor ve çiftçilerimizle nane tarımı hakkında teknik bilgileri paylaşıyoruz. Ayrıca tıbbi nane ekecek çiftcilerimize ürünü alım garantisi veriyoruz.
Tarımsal Faaliyeti yapılacak nane türleri ;
Mentha Piperita
Mentha Arvensis
olmak üzere, bu iki türün ekimi hususunda bilgileri paylaşmaktayız.
MENTHA PIPERITA (INGILIZ NANESI)
Mentha Piperita türü ingiliz nanesi tarımsal uygulama alanı

MENTHA ARVENSIS (JAPON NANESI)
Mentha Arvensis türü japon nanesi Tarımsal Uygulama alanı

Tıbbi Nane tarımı TOPRAK VE İKLİM ÖZELLİKLERİ
Toprak yapısı itibariyle; killi-tınlı, hafif bazik özellikte, tuz içeriği sıfır, organik madde oranı orta derecede ve yeteri kadar azot ihtiva eden bir yapıya sahiptir. Ayrıca bölgede nane tarımında su kaynağı olarak yeraltı suyu kullanılmakta olup, su orta sertlikte, hafif bazik seviyede ve az tuzlu bir yapıdadır. Naneinin yetiştirildiği topraklar fosfor, mangan, potasyum ve kireç miktarları bakımından zengindir.
Nemli ve yağış alan iklimlerde yetişmekte olduğu gibi, Karasal iklimin olduğu bölgelerde sulama ihtyiacı karşılandığı takdirde yetiştirilmektedir.
Tıbbi Nane EKİM
Yörede ekim işlemine şitilleme (fide, yeni fidan) denilir. Şitilleme nane bitkisi çiçek açtığı zaman, taze çıkan dallarının koparılıp hemen toprağa ekilmesidir. Şitilleme ilk kırımda ve taze fidenin 10-15 cm yüksekliğine ulaştığında yapılır. Parmak derinliğinde açılan çukura taze fidan ekilir. Bu işlem genellikle 15 nisan ile 15 mayıs arasındaki, hava sıcaklığının çok fazla olmadığı ilkbahar aylarında yapılır.
Tıbbi Nane GÜBRELEME
Nane bitkisi suyu seven bir bitki olduğu için özellikle kurak bölgelerde ekonomik bir verim alınabilmesi için mutlaka sulanarak yetiştirilmesi gerekir. Dikimden önce tarlaya dekara 5-6 ton olacak şekilde çiftlik gübresi atılır ve toprağa karıştırılır. İkinci yıldan itibaren 1 dekar için 12 kg azot, 10 kg fosfor ve 10 kg potasyum gübrelemesi ile başarılı bir üretim yapılabilir. Nanede azotlu gübreleme taze herba verimini ve uçucu yağ içeriğini artırır, ancak azot gübresi daha da arttırılırsa uçucu yağda menton oranı yükselir, mentol oranı azalır.
Tıbbi Nane YABANCI OT KONTROLÜ
Nane tarımında yabancı otlar özellikle dikim yılında ciddi sorun oluşturur. Sulama ile birlikte yabancı ot yoğunluğunda artış yaşanır. Gerek baharatlık gerekse de uçucu yağ üretimi için nanenin yabancı otlardan temizlenmesi gereklidir. Aksi takdirde baharatlarda yabancı ot oranı Türk Gıda Kodeksinin üstünde çıkar ve yabancı otların arındırılması için işgücü gerekir. Diğer taraftan uçucu yağ üretimi için nane yetiştiriciliğinde yabancı otlarla birlikte damıtma yapılması halinde uçucu yağ kalitesi değişiklik gösterir ve standartların dışına çıkıp pazar değeri düşebilir. Nane tarımında yabancı otlarla mücadelede genellikle herbisit kullanılmaz. Yabancı otlarla mücadele dikim yılında başarılı bir şekilde tamamlanırsa sonraki yıllarda nane tarlayı tamamen kapatacağı için mücadeleye gerek duyulmaz. Diğer taraftan yabancı otlarla mücadelede Terbacil, Bentazon ve Sethoxydim gibi herbisit kullanılabileceği bilgisi edinilmiştir.
Tıbbi Nane HASATI
Nane tarımında en uygun hasat zamanı, çiçeklenme başında veya en geç %50 çiçeklenme dönemindedir. Toprak yüzeyinden 5-10 cm yukarıdan biçilerek hasat edilir. Hasat zamanı uzadıkça mentol miktarı yükselir, menton miktarı azalır. Bitkinin alt yapraklarında mentol, üst yapraklarında ise menton oranı daha yüksektir. Hasat edilen bitkiler gölge bir yerde veya özel kurutma tesislerinde kurutulur, yaprakları çırpılarak saplarından ayrılır. Tarımı yapılan nanede sulama, gübreleme, hasat zamanı gibi faktörlere göre yaprak oranı %45-70 arasında değişim göstermektedir.
Tıbbi İŞLEME (KURUTMA)
Kurutma: Ot bıçağı yardımı ile elle biçilen nane bitkisi, önce bir ağacın gölgesine açılan temiz astar bez üzerine serilir. Gece boyunca ağaç altında astar bez üzerinde bekletilir. Bu sırada nanenin nem miktarı azalır. Sabah erken vakitlerde ürünün güneşe doğrudan maruz kalmaması için astar bez üzerindeki naneler daha geniş ve gölgelik bir alana taşınır. Akşam vakitlerine kadar toplam 2-3 kez dirgen (harmanda sapları yaymaya yarayan demir ya da tahtadan yapılmış ucu çatallı tarım aleti) yardımı ile karıştırılır. Akşamüstü kurumuş nane bitkisi döner kauçuk eziciler yardımı ile ezilir. Böylece kurumuş nanelerin yaprak kısımlarının saplarından ayrılması sağlanır. Ardından dirgen yardımı ile saplar havada sallandıktan sonra altta kalan nane yığınından ayrılır. En altta kalan kısım bir elek yardımı ile yabancı maddelerden ayrılır.
Endüstriyel olarak ise; Tesislerde doğal kurutma ortamlarında veya kurutma fırınlarında kurutulabilmektedir.
Tıbbi Nane VERİMLİLİK VE KAZANÇ:
Türkiye’de yapılan uygulamalarda 1 Dekarda 400 Kg – 1500 kg arasında yaş nane verimi elde edilmiştir. Bu verim yıllık olarak hesaplanmaktadır. Yılda ortalama 3 kez hasat yapılmakta, ilk hasattan sonra ki hasatlarda verim ilk hasata göre düşüş göstermektedir. Yıllık hasatta üreticiye tüm yatırımı 2 yılda döndermektedir.
Tıbbi Nane PAZAR, SATIŞ VE FİYATI
Çiftçizade ile organize ekim yapan üreticilerin tıbbi nane mahsüllerini satın almaktayız. Tıbbi Nane fiyatları hasat edilen yıl bazında açıklanan fiyatlardan alımı yapılmaktadır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen BAKA tarafından hazırlanan Nane Tarımı ve Endüstrisi fizibilite raporunu indirmek için pdf dökümana tıklayınız.