top of page

Bitkisel Yağlar BLOG

BİTKİSEL YAĞLAR BOZULURMU ?


Nasıl olsa ben bu bitkisel yağı sürekli kullanıyorum diyerek toptan fazla miktarlarda bitkisel yağ satın almanız pek tavsiye edilen bir yöntem değildir. Bitkisel yağlar satılan yerlerden alacağınız bitkisel yağın raf ömrünü de hesaba katmak gerekmektedir. Bitkisel yağlar ı genel olarak düşünürsek zaman içerisinde bulunan etken maddelerin kaybolması gibi sonuçlar doğurabilir. Bitkisel yağlarda içerisinde etken maddenin kaybolması demek o bitkisel yağın sağlık ve şifa yönünden bir etkisi bulunmadığı söyleyebiliriz.


Bitkisel yağların saklama koşulu nedir ? Öncelikle almış olduğumuz bitkisel yağı ışıktan korumalı ve karanlık ortamlarda renkli ışığı süzebilen cam şişelerde minimum 18 ila 20 derece ortamda bulundurmanız gerekmektedir. Işığa ve ısıya maruz kalan bitkisel yağlar çabuk bozulma gösterecektir. Bu bozulmalar gözle görülür şekilde bir sonuç vermez. O yüzden bozulan bitkisel yağı kullanırken fark edemeyebilirsiniz. Şifa yönünden de pek fazla yarar sağlamadığı için ben o bitkisel yağı aldım kullandım ama hiç bir yararını görmedim gibi nedenler üretmenize neden olabilir. Bitkisel yağlar üretim koşullarına göre saklama süreleri farklılık göstermektedir. Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 2 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir.

Bitkisel yağ satın alırken mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edin. Diğer bir konuda dışarıda şifa adına satılan bir çok bitkisel yağların birtakım ayçiçek yağı gibi rafine edilmiş yağlarla karıştırılmaktadır bizim tavsiyemiz şifa için alacağınız bitkisel yağın türü ne olursa olsun ilk hedefiniz bu yağları üreten fabrikalar olmasına dikkat edin ve satın alacağınız yağı mutlaka sağlık bakanlığının bitkisel yağlar tebliğine uygun şekilde üretildiğini sorun merdiven altı üretim diye tabir ettiğimiz küçük çaplı üretim yerlerinden kaçınınız. Alacağınız bitkisel yağın üretim izninin olup olmadığını sorunuz üretilen bitkisel yağın analizinin olup olmadığına dikkat edin.

Katkılı olan bitkisel yağların şifa bakımından hiç bir yararı olmadığını unutmayınız. Şifa bakımından oldukça etkili olan ve alternatif tıp diye tabir ettiğimiz bitkisel yağlar üretim şeklide çok önemli olduğunu hatırlatmakta yarar var.

Bazı bitkisel yağlar üreten fabrikalar özellikle tohum yağları üretiminde daha fazla verim almak adına tohumlara çok fazla ısı vererek yağ elde etmektedirler bu durum tavsiye edilen bir üretim şekli değildir. Bunun nedeni çok fazla ısıya maruz kalan bitki ve bitki tohumları içerisinde bulunan etken maddenin kaybına neden olmaktadır. Etken madenin kaybı söz konusu olduğunda şifa için kullanılan bitkisel yağın pek etkili olmadığını belirtmeliyiz.


Çiftçizade & Naturalis Olea bitkisel yağlar üreten firmamız öncelikle üretimlerinde sağlık bakanlığının bitkisel yağlar tebliğine uygun sağlık ve şifa acısından kullanılabilecek bitkisel yağ üretimini esas almaktadır. Üretimini yapmış olduğumuz bütün bitkisel yağlar üretim izinleri ve analizli sağlık açısından hiç bir tehlike arz etmeyecek şekilde üretilmektedir. Bu yüzden yüzlerce ilaç ve kozmetik üretimi gerçekleştiren firma bizi tercih etmiştir.


4.255 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bitkilerin kök, gövde, yaprak, kabuk ve çiçek kısımlarının; su buharı distilasyonu, süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu veya çözücülü ekstraksiyon gibi methodlarla işlenerek; uçucu nitelikde elde

bottom of page