Çiftçizade Bitkisel Yağlar

Kayısı Çekirdeği Yağı

kayısı çekirdeği yağı

KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞI

Ürün Adı: Kayısı Çekirdeği Yağı
İngilizce Adı: Apricot Kernel Oil
INCI (Botanik) Adı: Prunus Armeniaca
CAS No: 72869-69-3

Elde Ediliş Metodları:

1-Kayısı Çekirdeklerinin ısıya maruz bırakılmadan (Soğuk Press) yönetmiyle elde edilebilir.
2-Kayısı Çekirdeklerinin kavrulduktan sonra (Sıcak Zincir) sıkılmasıyla elde edilebilir.

3-Öğütülmüş Kayısı çekirdeklerinin Süperkritik CO2 Ekstraksiyonu ile elde edilebilir.

Çiftçizade Kayısı Çekirdeği Yağı üretiminde 1  numaralı metod kullanılmaktadır.

Aşağıda yer verilen bilgiler Çiftçizade Kimya Mühendislerinin somut kaynaklardan derlediği araştırmalardan ve labaratuvarımızda yapılan incelemelerden oluşmakta  olup , araştırmalarda kullanılan kaynakçalar listelenmiştir. Bu ayrıntılara sadece bilgi mahiyetinde websitemizde yer verilmektedi


KAYISI ve KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞI Hakkında Teknik Bilgiler

kayısı çekirdeği yağı kayısı çekirdeği yağı

KAYISI- Taksonomi
-Familya Rosaceae (Gülgiller)
-Cins Prunus
-Tür Prunus armeniaca L.

KAYISI GENEL ÖZELİKLERİ

 Kaysı bitkisi Malatya yöresinin önemli bir tarım ürünü olup Dünya kuru kaysı üretiminin Önemli bir bölümü bu bölge tarafında karşılanmaktadır. Kaysı meyvesinin tohumu ( çekirdeği ) Yabani kaysı türlerinde yenilemeyecek kadar acı olmasına rağmen kültüre alınmış kaysı türlerinin Çekirdekleri siyanoglikozit bileşiklerini çok daha az içerdiğinden  dolayı yenilebilir niteliktedir. Kayısı %50 civarında yenilebilir nitelikte yağ içermesinden dolayı da gıda değeri bakımından Önemli bir yere sahiptir. Yağ asidi bileşimi fındık yağına benzer olana kaysı çekirdeği pastacılık Ürünlerinde ve şekerlemede kullanılmakla beraber daha ziyade çerez olarak tüketilmektedir. Çalışmalarımızda 5 farklı türe rastlanmıştır.

KAYISI ÇEKİRDEĞİ

Kayısı çekirdeklerinin ağırlığı 1-4 g. arasında değişmektedir. Meyve ağırlığının % 12’sini oluşturur. Çekirdek içi bileşim olarak Glikozit, Amigdalin, Nişasta, Yağ ve benzeri maddelerden meydana gelmiştir. Kayısı çekirdeğinin bileşiminde protein oranının %15-20, selülozun %4-5, yağ içeriğinin %52 olduğu görülmektedir.

KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞI

Çekirdeğin yağ ve yağ asitleri bileşimleri çok ilginçtir. Yağ asitlerinin %8.27’si doymuş, %91.73’ü doymamış yağ asitlerinden oluşmuştur. Yağ asidi kompozisyonu incelendiğinde; doymuş yağ asitlerinden palmitik asit %5.62, stearik asit %1.27, palmitoleik asit %0.72, heptadesenoik asit %0.09 iken, doymamış yağ asitlerinden oleik asit %67.31 (Omega 9), linoleik asit %24.68 (Omega 6), linolenik asit %0.08 (Omega 3), araşidik asit %0.10 ve ekosenoik asit %0.11 olduğu görülmektedir.

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları

Kayısı çekirdeği yağı, gülgiller familyasından olan kayısı meyvesinin çekirdeğinde bulunan bitkisel yağların damıtılmasıyla elde edilir. Soğuk preslenme ile elde edilen yağ, cilt lekelerini yok etmekten, cilt kırışıklıklarını gidermeye ve cildin yaşlanmasını önlemeye kadar pek çok faydası olan içeriğiyle, şifalı özelliği olan bir yağdır. İçeriğinde A, D, K, E vitaminleri bulunur. A vitamininin cildin gençleşmesinde ve lekelerin giderilmesinde çok büyük bir katkısı vardır. Sivilce tedavisinde bile bu yağdan faydalanılmaktadır. Kuru cilt yapısına sahip olan kişiler, içeriğinde magnezyum, kalsiyum, selenyum gibi mineraller bulunan bu yağı kullandıklarında oldukça faydasını görecektir. İçeriğindeki omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin varlığı, kozmetik ürünlerinin yapımında kullanılmasını sağlamıştır. Tarihte tümör ve ülser tedavisinde kullanılmış olan kayısı çekirdeği yağı, aromaterapi alanında da, önemli taşıyıcı yağlar arasında yer alır.
Özellikle A vitamini cildi gençleştirici ve cilt kırışıklığı ve lekelerini yok edici özelliklere sahiptir. Sivilceler nasıl geçer sorusunun cevaplarından birisi de Kayısı yağı çekirdeği kullanmaktır. kalsiyum, Magnezyum ve Selenyum gibi mineraller ve iz elementler bakımından da zengin bir sihirli iksir olan Kayısı çekirdeği yağı, özellikle kuru ciltlere iyi gelmekte ve kuru ciltli kişilerde görülen cilt yıpranmalarını engellemektedir. Haftada 2 kez cilt kırışıklıkları olan bölgelere uygulanan kayısı çekirdeği yağı cildi gençleştirir.
Kayısı çekirdeği yağı aynı zamanda selülitli bölgelere uygulanırsa bölgesel zayıflama ve incelme çabalarınızda da faydalı olur. Kayısı çekirdeği yağının zayıflamaya doğrudan etkisi olmasa da selülit hücrelerini eritmekte ve selülite bitkisel çözüm olarak öne çıkmaktadır.
kaysı çekirdeği yağının faydaları bunlarla bitmez. Kayısı çekirdeğin faydaları arasında selülit tedavisi de yer almaktadır. Eczanelerde ve aktarlarda kayısı esansı olarak ta sorarak temin edebileceğiniz kayısı çekirdeği yağı faydaları çok olan ama hiç bir yan etkisi zararı olmayan bir bitkisel tedavi solüsyonudur. kaysı çekirdeği nin bazı kimyasal işlemlerle yağının damıtılmasından elde edilen yağın şişelenmesinden ibarettir.
Kayısı yağı aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, karotin ve betakaroten maddelerini içeriyor. Kayısı yağı yaşlanmayla ortaya çıkan kırışıklıkları azaltıyor.

Kayısı meyvesinin ve çekirdeğinin yağı birçok problem için çare oldu.Kayısı yiyerek içerden bir etkileşim sağlarken,çekirdeğinin yağı ile de dışardan teninizi iyileştirmeye ve canlandırmaya yardımcı olacaktır. Bu doğal bakım meyvesi tüm ciltler için bir mucize kaynağı…
Tüm yaşlara uygun olan kayısı yağını daha çok orta yaş grubundaki bayanlar tercih ediyor.Kırışıklıklara iyi gelen bu yağ derinin yumuşamasını ve kırışık bölgelerin daha hafif görünmesini sağlıyor.Ciddi bir hücre yenilemeözelliğine sahip olması cildin canlılığını kazanmasına yardımcı oluyor.Akneli ciltlerde de rahatlıkla kullanılan yağ, A vitamini içerdiğinden aknelerin temizlenmesine ve sağlıklı bir cilde kavuşmanızı sağlıyor.
İçerisinde bulunan magnezyum,kalsiyum,karotin ve betakarotan yaşlanmayla ortaya çıkan kırışıklıkları azaltıyor.Cildin doğal güzelliğini ortaya çıkarmak için,yağlı ciltlerde haftada 1 kez uygulayın.Kuru ciltlerde ise günde 1 defa olmak kaydıyla cilde iyice yedirerek uygulanması gerekiyor.Fakat günlük kullanımda abartılmaması gerekiyor.Parmağın ucuyla yağa bandırıp tamponlar halinde yüze uygulayıp sora yedirilmesi gerekiyor.